vad kan man söka för bidrag??


Detta är kopierat från försäkringskassans hemsida!!!

Vem kan få vårdbidrag?

För att du ska få vårdbidrag måste barnet du vårdar behöva särskild tillsyn och vård i minst sex månader. Du har också rätt till vårdbidrag om du har stora merkostnader på grund av barnets funktionsnedsättning eller sjukdom.

Du kan få vårdbidrag från att barnet är nyfött till och med juni månad det år barnet fyller 19 år. Vårdbidraget betalas ut till den förälder som ansöker om bidraget eller den som har den rättsliga vårdnaden om barnet. Det är möjligt för två föräldrar att dela på utbetalningen av vårdbidraget. Vårdbidraget betalas också ut till den eller de som tar emot ett barn i syfte att adoptera det.

Hur mycket kan man få

Helt vårdbidrag är 250 procent av prisbasbeloppet. Du kan få helt, tre fjärdedels, halvt eller en fjärdedels vårdbidrag.

Om behovet av vård och tillsyn för barnet är så stort att du som förälder har rätt till helt vårdbidrag, kan du också få ersättning för eventuella merkostnader utöver helt vårdbidrag.

Hur gör jag för att få vårdbidrag?Du ansöker om vårdbidrag på en blankett som finns hos Försäkringskassan och laddas ner längst ner på denna sida. Med ansökan ska du även bifoga ett läkarutlåtande om sjukdomen eller funktionsnedsättningen. Söker du ersättning för merkostnader ska du beskriva vilka de kostnaderna är.

Det kan vara svårt att beskriva hur mycket arbete du lägger ner på att vårda ditt barn och att räkna ut vilka extra kostnader du har. Känner du dig osäker på hur du ska fylla i blanketten kan vi hjälpa dig med det. Men kom ihåg att vårdbidrag kan beviljas tidigast från den månad du lämnar in ansökan.

Vad är merkostnader?

Merkostnader kan till exempel vara kostnader för hälsa, vård, tvätt och slitage av kläder. Det kan också vara utgifter för hjälpmedel, särskild mat eller resor av olika slag.

Flera funktionshindrade barn i samma familj

Om det finns flera barn med funktionsnedsättning i samma familj så ser man på det sammanlagda behovet av vård och tillsyn och på de sammanlagda merkostnaderna. På så sätt kan du få vårdbidrag, även om varje barn för sig inte skulle ge rätt till vårdbidrag.

www.forsakringskassan.se/irj/go/km/docs/fk_publishing/Dokument/Blanketter/3071.pdf

Annonser

4 reaktioner till “vad kan man söka för bidrag??

 1. Jag skulle nog tipsa om att bestämma en tid med försäkringskassan och prata kring detta, de hjälper gärna till. När jag gjorde det fick jag ett halvt vårdbidrag, innan hade jag en fjärdedels.
  Ibland kan det vara lättare att få dem att förstå vad man menar och de kan fråga om de inte förstår hur man beskrivit något.
  Lycka till!!!

  Gilla

  1. Jag har haft kontakt med försäkringskassan och de hjälpte inte mig alls, jag fick själv ta reda på vad jag kunde söka till, så det är olika, denna gången som jag söker en ny period så frågade hon mig jättemycket, mycket mer än då jag gjorde det första gången, så man måste ha tur med handläggaren.. Jag får väl den samma som jag hade innan 1/4, men lite är bättre än inget alls, för de pengarna behövs verkligen.
   Kram

   Gilla

 2. Hej! Jag fick hjälp av kunnig person på habiliteringen när jag skulle söka vb. Man går igenom exakt vad man gör ett helt dygn med barnet och lägger sen till möten, telefonsamtal, planeringstid etc….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s