Planerar återinträdde i verklighet


Visst jag ska inte städa i morgon, men jag ska tillbaka från sjukskrivningen. Även om jag inte städar så måste jag vara ordentlig med att inte sitta hela tiden. För det är som med för mycket stående/gående, jag får ont efter några timmar. 

Jag har sektionstid i morgon som varje måndag, förutom det ska jag till läkaren på eftermiddagen. Veckan som kommer blir lite annorlunda (som arbetsvecka) sonen har skolavslutning och senare i veckan blir det barnfritt i över en vecka.. 

Dessa två veckor som jag vart smått utslagen har jag lyckats vända rejält på dygnet, så natten mellan lör-sön blev kort eftersom jag på något vis ska försöka somna i tid i kväll, vi får se hur det går..? 

I fredags efter ett samtal med en bekant, fick jag dra i alla lådor för att leta efter våra gamla pass (jag hittade nog alla mina pass plus sjömansboken , skrattade gott av bilderna på dessa innan sonen och min kom fram) och sedan dra med mig en trött son för att ansöka (köpa kallas det väl mer) pass, eftersom vi åker ut från landet i sommar. 

Så här står det på polisens hemsida:

Tillfälliga gränskontroller och id-kontroller

Gränskontroller utförs av polisen. Id-kontroller utförs av transportörer, det vill säga buss- och tågbolag.

Tillfälliga gränskontroller
Tillfälliga gränskontroller innebär att polisen vid några utvalda platser kontrollerar att alla personer som reser in i Sverige har rätt att resa in och vistas i landet. Gränskontrollerna utförs i Skåne vid Hyllie station, brofästet vid Lernacken, Trelleborg hamn, Helsingborgs hamn och Malmö hamn.

För nordiska medborgare räcker det med ett giltigt körkort eller nationellt id-kort utfärdat i ett nordiskt land. För personer med uppehållstillstånd i Schengen krävs, att man förutom uppehållstillståndet, kan uppvisa giltigt pass. För medborgare från övriga länder gäller giltigt pass eller nationellt id-kort.
Ett nationellt id-kort är en särskild id-handling som utfärdas av ansvarig myndighet i respektive EU-land. I Sverige är det polisen som utfärdar pass och nationellt id-kort.

Jag hörde av mig till den transportören vi skulle resa med för att kolla och fick förklarat att även resor inom Norden (förutom de ställena som står ovanför) också har gränskontroller. Visst står det också på hemsidan att det går att resa utan och de då kan ta fram en passbild via passystemet och på så sätt identifiera personen. (Detta gäller alla som har svenskt pass, även barn.)

Men för att underlätta både för mig och sonen som inte har internationellt id-kort (utan ett som jag tagit via banken) eller körkort (japp jag är en som inte tagit körkortet) så valde jag pass, nu kan via resa alla resor till exotiska länder vi aldrig har råd med 😉 (får ju tänka lite positivt) 

Det var lite från oss kram på er 

Annonser

2 reaktioner till “Planerar återinträdde i verklighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s