Allergier


Ja! Jag vet att varje år tjatar jag om detta, men jag tycker inte att det tjats nig om det 😉

Nu har den trevliga tiden börjat. Att vara allergisk för pollen är vi många som är.

Lite fakta från nätet: Pollenallergi förekommer under alla månader under året, men bryter vanligen ut under April – Maj. Hela 40% av alla som lider av någon form av allergi, är allergiska mot pollen. Framför allt är det pollen från lövträd som brukar vara orsaken till besvären.

Pollenallergi kan vara ärftligt men man är fortfarande oklar över vad som orsakar denna typ av allergi. Att vistas i en miljö där rökning eller andra luftföroreningar förekommer ökar risken att utveckla pollenallergi. Framför allt är det tonåringar som drabbas av pollenallergi och symptomen minskar vanligen när man kommer upp i övre medelåldern.imagesSQNKW775

Jag har en del olika typer av allergier, det var faktiskt en läkare som sa en gång att jag var typiskt ”Västkustbarn” inte för att jag någonsin förstått vad som menas med det uttrycket. 

Så vad är lilla jag är allergisk mot..

 • Pälsdjur: Pälsdjursallergi är en allergiform som normalt utvecklas tidigt hos individer och innebär att man är överkänslig mot allergen från pälsdjurs saliv, urin och talgkörtlar. Katt, hund, häst och kanin är de vanligaste pälsdjur som orsakar allergi. Pälsdjursallergi, likt pollenallergi, utvecklas genom lätt luftburna allergen. Detta innebär att besvärande symptom kan uppstå både vid indirekt och direkt kontakt med pälsdjur. Vid pälsdjursallergi visas symptom i form av rinnsnuva och nysningar, nästäppa, rinnande och kliande ögon, eksem, och astma.
 • Penicillin: Penicillin är väl självskriven. Svullnade upp som en ballong med svår ledvärk i över tre månader i tonåring. Sedan sa de till mig att aldrig äta denna mirakelmedicin igen. 
 • Pollen: Pollenallergi är den jag lider mest av. Eftersom jag är allergisk mot det mesta som blommar. Trädpollen, gräspollen och Gråbopollen. Här ligger också den där lilla grejen som korsreaktivitet (Vissa pollenallergiker kan få allergiska besvär av en del frukter och grönsaker. Anledningen är att allergena ämnen hos vissa pollenslag kan vara närbesläktade med allergena ämnen i vissa födoämnen. Då kan kroppen inte skilja dessa åtoch man kan uppleva en allergisk reaktion även mot dessa födoämnen. Har man gräspollenallergi kan man exempelvis få allergisk reaktioner av tomat, vete och apelsin och många björkallergiker har besvär av stenfrukter så som äpple och nötter.) och jag samt sonen är två av dem som fått kraftiga reaktioner. Detta är som sagt vårt stora problem under pollensäsongen..
 • Nötter: Nötter är för mig först och främst hasselnötter och jordnötter. Men på grund av tester som visar fel (de säger ingen allergi men då jag provat har jag ändå fått rejäla reaktioner som kli i halsen och svullna läppar) så försöker jag hålla mig undan de flesta. 
 • Stenfrukter: Stenfrukter är äpple både rå och tillagat. Båda sätten ger mig olika symptom. Alla stenfrukter ger mig reaktioner fast på olika vis och vid pollentider så vågar jag knappt titta på dem 😉
 • Kvalster: Även kallad dammallergi. Kvalster är en grupp av spindeldjur som trivs bäst i bland annat sängmiljön, där det är mörkt, varmt och fuktigt. Vid kvalsterallergi är man överkänslig mot kvalstrens avföring som ger ifrån sig allergiframkallande proteiner. Symptom för kvalsterallergi är liknande pollenallergi, med rinnsnuva, nysningar och nästäppa, astma och ögonbesvär. Kvalsterallergi har blivit allt vanligare under de senaste åren då dålig ventilation och förbättrad isolering lett till hög luftfuktighet som är optimalt för kvalsterdjuren. Genom att vädra, hålla låg temperatur och tvätta sängkläder regelbundet kan man påverka kvalsternivån i hemmet.
 • Mögel: Mögelallergi är sällsynt och kopplingen mellan husmögel och allergi är inte helt klarlagd. Det man kan säga med säkerhet är att vissa typer av mögel är mer skadliga än andra och hur vi påverkas varierar stort från person till person. De som drabbas av mögelallergi har oftast andra allergier, till exempel hundallergi, kattallergi eller pollenallergi. Mögel kan vara extra problematiskt för astmatiker, som kan få förvärrade symtom om de vistas i mögeldrabbade lokaler.
 • Nickel: Nickel är den vanligaste orsaken till kontaktallergi. Cirka 15 procent av kvinnorna och 2-5 procent av männen är allergiska mot nickel. Den vanligaste orsaken till nickelallergi är att man gjort hål i öronen eller någon annan kroppsdel. Om du vill göra hål i öronen eller pierca dig, bör du under läkningen endast använda stift eller ringar som uppfyller kraven på nickelsäkerhet. Nickel är svårt att undvika, det finns bland annat i mynt, nycklar, dörrhandtag, dragkedjor, smycken och verktyg.

  Bilden är från Allergiguiden.com
  Bilden är från Allergiguiden.com

Det var väl ett par. Sedan har jag fått reaktioner mot Noskapin och acetylsalicylsyra, men dessa har jag inte kollats för. Men jag håller mig ifrån dem, allt är ju inte som talesättet då det gäller allergier //det som inte dödar härdar// visst i pyttesmå mängder som läkare ger. Men det där gamla utrycket om att se till att barnen umgås med djur även med allergiska reaktioner kommer inte att hjälp dem, det är bara barnmisshandel. 

Korsreaktioner vid pollenallergi: 

Björk: undvik att äta

Nötter (hasselnöt, paranöt, valnöt)

Äpple och päron

Stenfrukter (persika, körsbär, plommon, aprikos)

Rotfrukter (morot, potatisskal)

Mandel

Kiwi

Gråbo: undvik att äta

Selleri

Morot

Paprika

Persilja

Koriander

Vitlök

Kryddor (Fänkål, Anis, Kummin, Curry)

Kamomill

Malört (i brännvin)

Solrosfrö

 

Är du allergisk?

Kram 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s