Intressant dag #Blogg100


Jag har väldigt lite på gång, jag umgås inte med jätte mycket folk, eller (oftast) inte har ett behov av detta.. Så min dag idag drog proppen ur mig då jag kom hem.. Jag har haft en väldigt intressant dag, så det har inget med innehållet och alla jag umgåtts med.. Men jag är känner mig som en urvriden disktrasa, det var mycket folk och mycket sittandes..

Det har varit en dag i fackligt arbete.. Arbetsplats ombudsdag, massa underbara människor som brinner för det fackliga arbete och en massa trevliga hållpunkter. Efter lunch blev det en massa sittandes för att lyssna, det var väl inte själva lyssnadet utan mer sittandet.. Jag var lite dum och tog en plats längst in, så jag var lite fast där under hela resterande dagen..

Lite om det vi fick lyssna på var : Pension – en kvinnofälla,  Kvinnolön, Städerskan-teater, Rosenlundstödet.

Det sista var väldigt intressant, det är verkligen en bubbla som man lever i, då man blir chockad över att trafficing pågår bara några några kvarter från var jag bor… Lite av ett uppvaknade..

Från deras hemsida:

Situationen i Rosenlund

Enligt polisen har de gjort en uppskattning som visar att kvinnorna får behålla ca 10% av det som de tjänar. Då förstår man varför de inte har råd med kondomer.

rosenlundstödet
Rosenlundstödet är en politiskt och religiöst obunden organisation som verkar ideellt för att hjälpa Göteborgs prostituerade.

Det finns fyra grupper av kvinnor på Rosenlundsgatan idag. Den största gruppen är kvinnor från Nigeria. Som flest är de ca 15-17 st. Dessa kvinnor säljs till Europa där de startar med ett kontrakt på 500 000 kr som de skall jobba av. Detta tar i regel lite mer än två år, sen kan de börja skicka hem pengar. Ha då i åtanke att de får behålla ca 10% av det de tjänar.

Verksamheten är ytterst organiserad med hallickar och så kallade ”mams” som styr kvinnorna. Mams är också prostituerade men är högre i rang och bestämmer vilka kunder kvinnorna ska ta samt håller koll på hur mycket de tjänar. Utöver pressen från hallickar och kampen för att tjäna ihop pengar för att betala av sitt kontrakt så bär de nigerianska kvinnorna med sig rädsla hemifrån. Innan de lämnar landet tas blod och hår från dem som prästerskapet förbannar samt att deras familjer och barn lever under hot. De som kommer till Europa är dock de som har ”dragit högvinsten” i prostitutionsverksamheten. 80% av de kvinnor som säljs från Nigeria hamnar i Nordafrika där de kan få ta så mycket som 150 kunder per dygn.

Den andra gruppen är unga kvinnor från öststaterna, främst Rumänien. De har varit en liten grupp på ett antal kvinnor i tjugoårsåldern som varit kvar efter att en liga sprängdes för några år sedan. Nu blir de fler varje vecka och det är tydligt att de rumänska hallickarna åter bygger upp sin verksamhet. Hallickarna visar sig öppet på gatan för att bevaka och sätta skräck i de nya tjejerna. Dessa unga kvinnor lever under vidriga förhållanden, får gå många timmar i sträck och är ofta i dåligt fysiskt skick. De blir slagna och det är tveksamt om de nya tjejerna får behålla någon del av det de tjänar. De är ofta rädda och pratar inte mycket. Men genom att vara på plats varje fredag börjar Rosenlundstödet att bygga upp ett förtroende hos dem.

Nästa grupp är ”frilansarna”. De kommer ofta i par och är på plats under en tid för att sedan åka hem igen. De flesta kommer från öststaterna men här finns det även en del svenska kvinnor. Det kan handla om att de stannar två veckor eller bara över en helg. De har inga synliga hallickar och många av dem arbetar ”under egen regi”. Dessa kvinnor är ofta pratsamma och delar med sig om sin bakgrund och anledningen till att de är där. För svenska tjejer handlar det ofta om att tjäna extra pengar för att kunna konsumera det de önskar. Detta betyder dock inte att dessa kvinnor inte lider då självskadebeteendet är stort.

Till sist har vi gruppen av kvinnor i missbruk där heroin är huvuddrogen.

De kommer i regel när de är abstinenta och väldigt dåligt skick. Dessa kvinnor är i regel alltid svenskar som någon gång har varit i kontakt eller är i kontakt med Mika-mottagningen (fd prostitutionsgruppen). De går själva och tidigt på kvällen för att få ihop pengar innan de som kan förse dem med droger går och lägger sig.

 

Klickar du på bilden så kommer du till deras hemsida 😉

Vad gjorde du idag..?

Kram IMG_1881-0

Annonser

2 reaktioner till “Intressant dag #Blogg100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s