Två saker jag funderat på denna veckan…


 

Vågar jag fråga...I morse då jag satt på vagnen till arbetet, så satt jag som vanligt och lyssnade på en ljudbok , jag  tror att det är lätt att bli helt uppslukade av dessa 😉  I alla fall, ofta så är vi ett litet gäng som alltid tar den tidiga vagnen och ofta så så nickar vi igenkännande mot varandra..

Då jag satt där insåg jag att det är faktiskt vi som får det här samhället att gå runt… För hade vi inte tagit oss upp varje morgon och vart på jobbet så hade det vart svårt för de som kom senare att arbeta. För hade en läkare kunnat operera om det inte funnits städerskor som städat..? En matsal där barnen hade kunnat äta mat hade inte funnits då bambatnaterna inte funnits… För det är ju så att i den gruppen som jag är i så ser vi till att det är bra för någon annan grupp, fattar du vad jag menar..? Vi har serviceyrken de flesta av oss… Vi städar och lagar mat, ser till att det byggs fler hus, och att rören i huset fungerar vi ser till att ni kan komma till arbetet..  Det är vi som bär upp många… Utan oss hade det inte fungerat…

Så varför är det då i dessa arbetsgrupper som det är de lägsta lönerna..? Skulle vi inte ha haft de högsta..?

Varför är samhället uppbyggt på detta vis 2014..?

Och så till en annan sak:

Varför blir jag arg och ledsen då jag och en kollega satt och åt frukost i veckan, då en av de som arbetade på min skola går runt och visar en nykomling och presenterar oss som städerskorna..? Jo för jag har rätt att ha ett namn..! Fortfarande så är inte många av oss inte synliga, är det vårt fel eller de som faktiskt arbetar bredvid oss..? Har egentligen ingen aning, den lilla händelsen vid frukosten fick mig att reagera för första gången för jag har ofta (inse att jag inte skriver alltid) blivit presenterad med namn.. Min vecka blev helt förstörd…. Jag hade svårt att släppa det och lovade att fråga er via bloggen, -Vad har du för relation till dem som arbetar på ditt kontor/skola/sjukhus/etc…? Vet du vad din städerska/städare på jobbet heter..? Om du vet det, vet du om denne har en familj..? När ni har fredagsfika, är de bjudna..? Pratar du med personen vid andra tillfällen än då du vill ha något…? Vet du att om städerskan som glömde din papperskorg idag inte gjorde det med flit utan kanske var väldigt trött för att hon inte kunde sova i natt, eller hade andra privata eller bara problem som hade med arbetet att göra…?

För två dagar sedan satt jag och läste metro på vagnen till arbetet om att många ryggproblem kan ha och göra med den psykosociala arbetet ”– Det verkar ha stor betydelse för hälsan hur man har det psykosocialt, säger Karin Harms-Ringdahl, fysioterapeut och tillika ordförande för projektet.”  http://www.metro.se/nyheter/ryggont-skyll-pa-chefen/Hdznjh!A4p@SV@IFCXsQfxMSIOn3A/

Och vi vet alla att har man ett arbete där man har lite att säga till på och där man inte ”syns” så är det i serviceyrkena. Inte är det för att vi alltid lyfter fel eller har tunga arbeten Vet du att de flesta (som jag känner till) som ramlar eller halkar på jobbet gör det för att de har bråttom inte är det för att skorna är hala, är det för att det är för mycket att göra, eller är det för att ingen förstår att man inte kan vara på två ställen samtidigt och personen vrider och vänder på sig för att få alla att ha det bra..?

De flesta av dem som jag arbetar med har extremt noggranna rörelser då de gör visa saker i sitt arbete, vi är väl den arbetsgrupp som har koll på våra kroppar, vi vet vad den orkar och vi vet hur man lyfter, för detta (om man har en bra introduktion) sitter i ryggraden… Att arbeta ergonomiskt är viktigt, för ingen städerska skulle orka gå upp och arbeta 8 timmar om dagen fem dagar i veckan…

Så är det den psykosociala arbetsmiljön som ger oss smärtor..?

Vi har mer att göra på mindre tid varje år, vi rör oss med mindre pengar, vi har oftast de sämsta friskvårdspaketen, eller företagshälsovård (om det ens existerar) Vi har inga årliga hälsokontroller…

Vi lever nu 2014, hur kommer det sig..?

Jag har inga svar…?

Vad tror du..?

IMG_5751

 

Annonser

3 reaktioner till “Två saker jag funderat på denna veckan…

 1. För mig så är du Anne som städar på våran skola. Du har en annan chef, du har andra arbetsuppgifter än oss andra. Men du ”ingår” i personalstyrkan tycker jag. Många av eleverna vet vem du är för att du städar på vår skola. Och även om du inte jobbar direkt mot barnen så är det viktigt att dom vet vem du är. Det är givetvis viktigt att vi i personalstyrkan vet vem du är och tilltalar dig vid namn, inte städerskan.
  Och ditt jobb är Guld värt…hoppas du vet det..*KRAM*

  Gilla

 2. Haha vilken rolig fråga! Jag har ett kontorsjobb och brukar komma tidigare än de andra. Då brukar jag oftast prata lite med vår städerska (vet rätt mycket om hennes familj och hon om min).
  I bland behöver jag tolk i mitt arbete. Denna gången dök inte min beställda tolk upp medans motståndarens gjorde det. Det var ”min” städerska! Jag visste inte att hon hade två jobb.
  Hon sa att det var jag som hade beställt henne och gick över till min sida!
  Hon räddade mig!
  Visst är det så att man alltid borde vara vänlig mot alla. Du vet aldrig var du kan träffa personen i fråga!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s