Internationella kvinnodagen


 

Hur mycket vet du om denna dagen egentligen? Jag var tvungen att ta reda på lite mer och lite från Wikipedia   20140308-172252.jpgkommer här:

Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Den internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

Vid Förenta nationernas första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder.

På flera håll har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.

Jag tycker att alla dessa dagar som vi firar har en stor betydelse, men frågan är: borde inte alla dagar  vara kvinnodagar…? Idag är det många kvinnor som får rent ut sagt får stryk, endast för att de är kvinnor, idag är det kvinnor i krigshärjade länder som blir våldtagna för att de är kvinnor, idag är det kvinnor som20140308-172109.jpg inte vågar säga sin mening, för de har lärt sig att de ingen talan har, för de är kvinnor. Tyvärr gäller det inte bara idag för alla dessa kvinnor, de gäller alla dagar resten av detta år. Så tanken med en kvinnodag är fin, men som sagt, när ska kvinnodagen bli verklig..?

Alla har ett stort ansvar då det gäller kvinnor som lever i fara och som ingen talan har, vad skulle du vilja göra..? Om du kunde hjälpa..?

Jag kan berätta min historia, kanske kan det ge någon ett steg i rätt riktning, jag har haft turen att ha änglar omkring mig som hjälpt mig, en dag ska jag hjälpa tillbaka. Bara vara ett stöd är en stor hjälp, och sluta aldrig att banka på den där dörren även om hon säger att allt är bra! På ytan kanske det är blankt, men skrapa lite…. så ….

 Forts… från Wikipedia:

Tankar på en internationell kvinnodag uppkom i början av 1900-talet. Den 28 februari 1909 förklarade det Amerikanska socialistpartiet att man skulle fira en nationell kvinnodag. Det blev den första nationella kvinnodagen och man fortsatte att fira kvinnodagen sista söndagen i februari tills 1913. 1910 anordnade Andra internationalen den första internationella kvinnokonferensen i Folkets hus (den byggnad som sedermera blivit känd som Ungdomshuset) i Köpenhamn. På detta möte föreslogs en internationell kvinnodag för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt – detta skedde på ett initiativ av den kända kommunisten Clara Zetkin –, men inget fast datum bestämdes. År 1911 firades kvinnodagen den 19 mars i fyra länder: Danmark, Schweiz, Tyskland och Österrike, vilket samlade över en miljon människor. Kvinnorna krävde bland annat rösträtt, rätt att kunna tillträda offentliga ämbeten och bättre arbetsrättigheter. Ett par dagar senare inträffade en brand i en fabrik (Triangle Shirtwaist Factory) i New York, då fler än 140 arbetande kvinnor omkom. Detta ledde så småningom till att arbetslagstiftningen i USA förändrades och att kvinnors rättigheter på arbetsplatser började diskuteras mer aktivt.

Vad tänker du på, då någon säger Internationella kvinnodagen..?

 

Avslutar med vad kommissionären Viviane Reding sa 2009

”Så länge vi behöver fira kvinnodagen, betyder det att vi inte har lika rättigheter. Målet är jämställdhet, så att vi inte längre behöver en sådan här dag.”

Något att tänka på 😉

Kram på er, och ni som tittar ikväll på Mello, hoppas er favorit vinner, vi (sonen och jag ska bänka oss framför tv och bara mysa 🙂 (harkel harkel med vissa diskussioner på vem som borde vinna eller inte ) 😉

20140307-185325.jpg

 

Annonser

2 reaktioner till “Internationella kvinnodagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s