Tassar tyst, vill skrika riktigt högt


Vi har alltid suttit i en liten eka, eller mer känslan som jag haft, om min lilla familj. Vare sig det är ekonomi eller sonens olika skolor och deras svårigheter med att se honom och hans potentialer som den otroligt kreativa och känsliga kille som han är eller mitt smått misslyckade liv. Så är det så att det inte behöver mycket för att vår lilla eka ska kantra.

Den sista månaden har vart en tuff resa först och främst för mig, då jag fått ta mig en lång tillbaka blick till förhållandet som jag hade med en man som till slut gjorde mig så illa att jag slutade att tro på mig själv som en kvinna värd att älska.

På något vis gav jag honom den makten i en massa år utan att jag själv insåg det… Jag har själv fått inse att i ett förhållande där en människa anser att denne har makt över en annan alltid slutar i en tragedi, vare sig det är i polisens häkte eller i ett abrupt slut där den andre bara vågar ta beslutet, så slutar det i en fruktasvärt dilemma.Tystnad

Vad får man säga, vad ska man inte säga och i så fall varför? Vem vinner på att höra eller vem vinner på tystnade? Mina ord var allt för tysta insåg jag till för en månad och det gjorde mig så fruktansvärt ledsen att jag nästan gick under! I ett enda samtal fick jag mina värsta farhågor besannade, en till kvinna blev utsatt för ett grövre påhopp av samma man och hon ringde mig och berättade det. Denna otroligt starka kvinna fick utså mycket, mycket frågande från mannens släktingar om hur det verkligen var och jag kunde härifrån bara se på. För hon ville att jag inte skulle bli inblandad, jag förstår hur hon tänker och på många vis förstår jag anledningen till hennes sätt att beskydda mig.

Min fråga är: Varför måste en kvinna eller en man som är i relation alltid bevisa att de är offer? I mitt förhållande fick jag utså mycket psykisk nertryckning som senare blev till fysisk. Eftersom jag var i en prekär situation under hela den tiden så sågs jag som en stark kvinna som till slut lämnade det bakom mig. Det som idag efter all denna tid gör mest ont att de människor runt om kring oss som såg misshandeln, idag faktiskt säger att inget hände…? De som jag trodde att jag kunde räkna med trodde mer på mannen till slut, var det endast för att jag inte anmälde? Var det för att mina blåmärken inte syntes? Var det för att jag utåt sett visade en kvinna som vågade le mitt i allt. Vad gör en människa till ett offer?

Är det svaghet? En mindre tro på sig själv?

Ett par år senare träffade jag en man som jag hade en liten sak med, varför det blev en liten sak var för han en kväll sa det som jag aldrig trodde någon skulle säga. (med detta kan jag säga att mannen i fråga inte visste mitt förflutna)

Vi satt och myste hemma hos mig på kvällen, sonen hade lagt sig och jag som aldrig tagit med mig någon då sonen var hemma släppte lite på gardet och lät honom stanna (tänkte jag) över. Vi satt och såg på någon film om en utsatt kvinna och mitt i filmen utbrister han – fan jag är så trött på alla dessa kvinnor som aldrig fattar att det bara är att ge sig av! Jag ställde då frågan, vad han menade…

– Kvinnor har sig själv att skylla i sådana där förhållanden, du fattar väl. För du skulle ju aldrig gå med på att en man trycker ner dig så du som är så stark! Nej de där kvinnorna har sig själv att skylla.

Ni förstår hur mycket jag fick hålla mig från att inte skrika rakt ut, som tur var sonen i rummet bredvid och med detta kunde jag långsamt ta kontrollen över min frustration, med att stänga av tv apparten och lugnt be honom att ta sitt pick och pack och dra därifrån. Han gick smått chockat men utan några som helst argument, tror han förstod…

imagesCA3EJQ67Efter det fick jag problem med min syn på relationer med män, kanske var hans kommentar som fick min bägare att rinna över, jag vet inte, men jag vet att efter det så fick jag problem att se mig inte själv som en kvinna som någonsin skulle våga släppa in några män efter det. Ja jag vet att det låter sjukt men så tänkte jag. Även om jag på något vis försökte ge mig ut så satt min osäkerhet långt inne och det resulterade i ett förhållande som jag faktiskt hade velat ha men sakta släppte då jag blev rädd för känslan att ge hän till kärlek.

En enda mans slag fick mig att trycka ner mig själv så mycket att jag inte såg mig själv värd att älska, så mycket gav min relation till den mannen som idag sitter häktad för att jag inte då vågade ta tag i det som hände mig då.

Så min lilla eka är fortfarande mitt i stormen, vågorna har vart meter höga och jag har paddlat med min son ombord som bara den, just nu har vinden inte mojnat men på lång sikt ska jag försöka ta vår lilla båt i hamn och kanske där få lite fotfäste.

Och kvinnan som går igenom det som ingen kvinna ska, vill jag bara krama hårt och försöka ge så mycket styrka jag kan till.

 

Kram på er därute

20131006-194814.jpg

Annonser

3 reaktioner till “Tassar tyst, vill skrika riktigt högt

  1. Starkt att skriva! Har själv fastnat i ett förhållande med i det närmaste ett psykiskt förtryck tills jag träffade min nuvarande kärlek och lämnade. Idag har jag fortfarande kontakt med mitt ex som själv vet att hon förstörde mig och vår kärlek. Vi är idag goda vänner igen, hon mådde inte bra då och har också tjänat psykiskt på att vi gick isär. På nåt sätt får man förstå din dejt som uttryckte det så som han gjorde, det borde va självklart att lämna, men verkligheten är inte så enkel. Du hittar en man du kan lita på, dom finns. Uppmuntra nu din sons kreativitet, jag vet, mitt skapande är det som är det stora plusset med min ADHD. Ha det gott och tassa lite mer högljutt 🙂

    Gilla

  2. Bra skrivet finaste Anne , Tänker på hur många kvinnor som inte vågar lämna sin män för att dom är livrädda , Och stället stannar kvar för dom tror att allt skall bli bättre , men istället så blir det värre . Sträck på dig Anne för du är stark och var stolt över dig för att orkade gå din väg innan det var för sent ♥♥♥. Var stolt över dig själv och din härliga son . Den dejten du hade varför är det alltid kvinnas fel ! Konstigt synsätt han hade . Så anne sträck på dig var stolt , stark kvinna du är ♥♥♥.. Kramar på dig

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s