Hälsporre


HälsporreJapp detta var anledningen till denna jobbiga smärta 😦 För över ett år sedan hade jag problem oxå och då trodde de att det var en inflammation eller kanske hälsporre (ni fattar varför jag bytte vårdcentral), den var inte lika jobbig och jag försökte att byta skor under arbetsdagen, det underlättade en del. Men nu är det ONT, så ont att jag får ta en krycka varje gång jag ska någonstans här hemma efter en dag på jobbet. Det är skönare att cykla till och ifrån jobbet än att gå till hållplatsen för då slipper jag att gå. Tyvärr arbetar jag med ett ganska rörligt arbete så eftersom det kan ta upp till 9 månader att bli frisk (med hjälp) så kan jag ju inte vara sjukskriven så länge 😦

Har nu lagt fram till chefen att han ska hjälpa mig med skoinlägg för att avlasta delen som gör ont, men det ser mörkt ut och jag har inte en massa pengar för att fixa detta själv 😦 Det är ju arbetsgivaren som handlar våra skor så jag tycker att det är skornas fel 😦

Har i allafall bokat en tid hos någon som kan lite om detta få se vad de säger…… Hoppas hoppas, och gärna ni med att jag har en snäll chef som hjälper mig med detta…

Lite om hälsporre:

Allmänt

På undersidan av foten, i hålfoten, sitter en bred och tjock sena som utgör ett viktigt stöd. Om senan överbelastas kan man få ont i senfästet under hälen. Kroppen reagerar då med att bilda en kalkpåbyggnad på hälen för att skydda och avlasta det ömma området.

Förkalkningen känns inte. Den kan inte heller ses med ögat men på röntgen ser den ut som en sporre, därav namnet hälsporre. Röntgen brukar dock inte behövas för att läkaren ska kunna ställa en diagnos eftersom det är senfästet och inte själva hälsporren som gör ont.

Besvären beror många gånger på att man sprungit eller gått för mycket med dåliga skor.

Symtom

Om man har hälsporre brukar det göra ont under eller på insidan av hälen när man går och står. Smärtan avtar ofta när man gått en stund.

Behandling

Oavsett vad man gör brukar besvären för det mesta gå över så småningom, men i första hand bör man se över sina skor. Skorna ska vara stadiga och sulan ska vara mjuk under hälen. Man kan prova stötdämpande inlägg som finns att köpa i välsorterade skoaffärer och sportbutiker.

Om besvären beror på motion bör man vila från framför allt löpning och promenader, tills smärtan försvunnit. Aktiviteter som inte belastar hälen, som cykling och simning, går däremot bra.

Vid svårare besvär kan man behöva personligt utformade inlägg i skorna. De finns att köpa hos ortopedtekniker. Behöver man hjälp att komma i kontakt med en sådan kan man rådfråga sin läkare.

Sjukgymnastisk behandling med bland annat stretchning kan lindra besvären.

Om de behandlingar som har tagits upp här inte hjälper kan läkaren ge en kortisonspruta under hälen. Det gör att smärtan försvinner men innebär också att risken att man överbelastar och skadar foten ökar. Därför brukar läkare försöka undvika det.

Om man har svåra problem som inte går över på annat sätt finns det också möjlighet att behandlas med så kallad stötvågsbehandling eller en operation.

När ska man söka vård?

Man kan ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral om besvären inte går över trots att man vilat från idrott och skaffat bättre skor och inlägg.

 

Kram på er 20130910-225539.jpg

 

Annonser

12 reaktioner till “Hälsporre

  1. Å frustrerande att få ont i fötterna så där. Jag får annan sorts ont i omgångar i just fötter och vrister och vet hur jobbigt det är att inte kunna röra sig som man vill och är van vid.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s