Valborg #Blogg100 095


I varje nyhetssändning säger de att alla ungdomar är ute ikväll…. Kom igen!!! JAG VAR UTE för ca 20+ år sedan, då på första dagen för Lisebergs öppnande, alla visste att då skulle man dit och där fanns det sprit att få tag på… Sedan ändrade de öppningen för Liseberg och man fick INTE komma dit på valborgsmässoafton.

Så kära ungdomar  vad kommer jag ihåg av dessa fylleslag som jag hade……. INGENTING!!! Och jag lovar detta kommer att gälla er oxå!

Det är inte roligt att bli full för att man ska! Sjukt men helt rätt!!

Okej jag har ett minne, jag var ca 18-19¨år ska in till Liseberg och det är den värsta kön… Jag som är rädd för trånga utrymmen får efter ett tag i denna jättemassa smått panik, mina vänner (som är extremt  berusade) fattar inget och en polis på häst får till slut rädda mig från den trånga massan som ger mig sådan fruktasvärd panik att jag till slut ligger på marken. Japp jag får till slut rida på dennes räddande polishäst ända till korsvägen, där min kväll slutar.

Jag är ärlig som säger att jag hoppas att jag inte sitter och ororar mig då E blir gamal nog och vill ta sig ut själv för att fira…

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den hedniska högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att sammankopplas med kulten av den heliga Valborg.valborg

Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med den germanska hedendomens denna dag hållna vårfester, som av den kristna övertron stämplades såsom häxförsamlingar. Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten (mellan den 30 april och den 1 maj) red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom scenen ”Walpurgisnacht” i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen (med rop, skott och horn) och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa till sitt ursprung hedniska vårseder. Valborgskulten, som uppstod efter hennes död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar.

Okej ni som inte visste vad denna dag var vet nu, ni som visste vet bättre, detta är ingen helg för att supa för, utan kanske en som man inte gör detta på…. Vad tror du???

Kram på er 20130429-165620.jpg#Blogg100 bloggares inlägg:

http://uppflygaorden.blogspot.se/2013/04/fel-fel-fel-men-ack-sa-roligt.html

http://www.konkret.nu/2013/04/29/har-en-tyst-kultur-forvarrat-europas-kris/

http://springismylove.wordpress.com/2013/04/25/north-of-the-sun/

http://anna-karin.se/2013/04/30/laere-dansk-det-er-ja-mulig-nr-90-av-blogg100/

http://ninalindh.blogspot.se/2013/04/alla-pyromaners-dag-eller.html

http://suzannsexeducator.wordpress.com/2013/04/29/i-det-tysta/

http://jardenberg.se/b/klout-och-blogg100-100-dagar-senare/

http://selanderart.tumblr.com/post/49262308670/blogg100-dag-98-faderskap101-och-musik-av-chemo-mfl

http://jazzen.se/2013/04/30/blood-donation/

http://lustochliv.blogspot.se/2013/04/antiabortlagstiftningar-som-gor-mig.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s