Hur ofta lyfter du dig upp


Oj nu blev du nyfiken? Eller?
Igår ställde en vän på fb en fråga, den löd

20130215-221129.jpg
Tråden blev jättelång och jag ville gärna vara med i ett hörn, men då jag satte mig för att skriva insåg jag hur dålig jag var att hitta något som jag var duktig på 😦
Jag vet arbetsmässigt vad jag kan och där kan jag nästan bli för ”duktig” på att utrycka mig.. Nej jag ville finna det jag var duktig på i annat inget som jag kunde göra med mina händer… Det var svårt!!

Varför är vi så dåliga på att lyfta fram oss själva? Hur kommer det sig att det är så fel att göra det? Jantelagen sitter som ett skruvstäd i oss alla. För ajbaja för att våga syns som någon som är duktig.

Jantelagen
Jantelagen (norska och danska: Janteloven) är en uppdiktad lag formulerad av Aksel Sandemose i boken En flykting korsar sitt spår (1933).Aksel Sandemose skrev på norska (riksmål), men växte upp i danska Nykøbing Mors, en stad han i boken kallade Jante, därav namnet ”Jantelagen”. Begreppet har senare fått ett brett och populärt genomslag och används även av människor som saknar vetskap om den litterära kontexten.

Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt. Jantelagen kopplas till kulturen på många platser i Skandinavien. Motsvarande fenomen finns emellertid på många platser i världen. På engelska används uttrycket Tall poppy syndrome som betyder att någon som åstadkommit något positivt inte erkänns för att folk inte tycker vederbörande är värd det.

Ur kapitlet Du tror kanske inte att jag vet någonting om dig.

Jantelagen

1: Du skall inte tro att du är något.
2: Du skall inte tro att du är lika god som vi.
3: Du skall inte tro att du är klokare än vi.
4: Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
5: Du skall inte tro att du vet mer än vi.
6: Du skall inte tro att du är förmer än vi.
7: Du skall inte tro att du duger till något.
8: Du skall inte skratta åt oss.
9: Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
10: Du skall inte tro att du kan lära oss något.

I boken tillfogas senare ett elfte bud, som brukar kallas ”Jantelagens strafflag”. Den är formulerad som en fråga och lyder:

11. Tror du inte att vi vet något om dig?

Den enda fras som utgör Jantes strafflag, var således mycket innehållsrik. Den omfattade allt, och så måste den också vara skriven, för absolut ingenting var tillåtet. Den var också utformad som en anklagelse, med alla slags ospecificerad brott i utsikt. Dessutom var den, allt efter tonfallet, lämplig för utpressning och förledelse till brott, och den kunde också vara det bästa försvarsmedlet.

Det är dax att våga ge sig själv en klapp på axeln och inse att det är okej att vara glad att man vågar ge sig själv ett komplimang 😉 här under står nu anti-jantelagen.

20130215-223111.jpg

”Anti-jantelagen”
§1 Du ska tro att du är enastående!
§2 Du är värd långt mer än du tror!
§3 Du kan lära dig allt!
§4 Du är bättre än många andra!
§5 Du vet mycket mer än många andra!
§6 Du har mycket att vara stolt över!
§7 Du duger till allt!
§8 Du skall le och skratta!
§9 Du har någon som bryr sig om dig!
§10 Du har kunskaper att lära ut!

Så vad skrev jag för något?
-Jag är snäll och omtänksam….
Hmmmm
Vad jag nu vet om mina styrkor är: jag är bra på att lyfta fram min son!
Jag är stark då det blir jobbiga situationer!
Jag klarar oftast av allt jag ger mig in på!!
Min son har en bra mamma!
Jag är inte rädd för att stå ut!!
Jag vågar säga nej!

Så???
vad är du bra på?

Kramar i mängder

20130215-224214.jpg

Annonser

2 reaktioner till “Hur ofta lyfter du dig upp

    1. Vi får starta en sådan dag varje dag på bloggen, det sista vi skriver i varje tillägg en anti-Jantelagen. Undra hur lång den blir då;) #nätkärlek
      Kram

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s