Det här med ryggen


Då jag arbetade ombord på båtarna i över 11-år så har jag inga minnen över problem med ryggen eller fötterna (?)

Sedan jag startade att arbeta för kommunen så slår det mig hur mycket av dessa problemen som tillkommit sedan 2008

Och inte att tala om svårigheten att finna lusten till arbetet (?)
För även om jag städade för det mesta på något vis ombord så saknar jag gemenskapen som alla vi hade mot varandra, visst vart vi ovänner ombord men många av de meningsskiljaktigheter som jag mött i land skulle aldrig kunna hända då man arbetade väldigt nära varandra och länge ombord.

20130204-180055.jpgSedan detta med det ergonomiska(?) En människa behöver motstånd för att kroppen ska hålla sig stark. Ombord på den sista av alla båtar jag arbetade ombord på, hade inga hjälpmedel för tunga lyft mer än liften för provianten? Gångarna ombord var så trånga att de inte fanns vagnar som man hade mer än säckvagnen för skittvätten.
Jag tror inte att jag arbetat på något annat arbete som var tyngre men med mer chanser för att träna och vila på.

Så vad gör det på mitt nuvarande arbete som inte verkar fungera? Det ergonomiska arbetet som vi har som lokalvårdare är oftast så oerhört likartat att man arbetar bort tunga lyft och motstånd för kroppen, men inte för att detta endast vart farligt för jobbet utan för att de som anställt inte insett hur viktigt det är med kännedom över hur arbetet ska göras på rätt sätt samt att ingen stress hjälper över huvudtaget.

20130204-180713.jpg Jag såg mig som en som är bra på min ergonomi, hur det monotona blir mer och mer men motståndet minskar hela tiden, på något vis tycker min kropp om motstånd för att klara det monotona.

Så var ligger faran i vårt samhälle? Bristen på kunskap om vad våra kroppar faktiskt klara av?
Brist på arbetsmoment som ger kroppen flera olika alternativ?
För mycket monotont som sliter sönder bara delar, som sedan ger andra problem, så problemet göms undan?
När slutade vi att leva med de kroppar vi har för att skydda kropparna vi ger oss?
Svaga, muskellösa
Helt oförberedda för motstånd?

20130204-182828.jpg Så vad ska göras?
Om nu alla hjälp medel ska hjälpa oss att bli bättre? Borde det då inte finnas ett krav att vid fysiska yrken ska det finnas styrketräning som ger oss styrkan? Ett krav där man på arbetstid ska träna för fysikens skull, ingen ska behöva hoppa över det för familjeliv eller andra krav på fritiden.

20130204-182947.jpg Så in med sex timmars arbetsdag med krav på träning varje dag och vi slipper dyra träningskort och massa ursäkter varför man inte har tid 😉 Försäkringskassan slipper oss som blir utslitna i förväg, vi kan fortsätta arbeta till pensionen. Och ha någon slags liv efter alla år av arbete 😉
Vad säger ni?
Innan jag trampar någon på tårna så menar jag friska personer, fast även dem med problem, vi behöver ALLA motstånd så musklerna kan arbeta 😉

20130204-183044.jpg

Annonser

2 reaktioner till “Det här med ryggen

  1. Håller med dig gumman , träna och lyfta rätt är viktigt så lyfter man fel så är har skadan redan skett .Träna skulle man få göra på arbetstid tycker jag och då gäller det alla även friska människor .Då har man inga ursäkter för att man inte har tid schema lagd tärnings tid :-). Attjoo det nyser jag på ursäkta jag är hemma och kurera min förkylning några dagar …kram åå dig

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s