Dalheimers hus skärpning!!!!


I vintras fick jag efter att sökt fond via habiliteringen äntligen lite hjälp till att inhandla ett årskort till sonens badkort. Eftersom han har två avlösare så hjälpte habiliteringen med att skriva intyg till Dalheimers hus så att både den kvinnliga och manliga avlösaren kunde vara med vid omklädningen. Min son har svårigheter med duschande då han behöver uppbackning i alla sådana triviala rutiner. Att tvätta håret för honom är inte lätt och att tvätta sig ordentligt är ännu svårare Detta har med sonens asperger att göra.

Där satt vi mitt i mot varandraHär hemma har sonen ett schema på väggen i duschen, även med den så får jag för det mesta vara med och hjälpa honom. Han kan gå in i en sak så mycket att han glömmer att fortsätta. Men att få honom att duscha är svårt redan från början så gör det inte det lättare för han börjar bli såpass medveten om dessa små problem att han skiter i att titta för han vill oxå klara av sig själv. Sedan behöver han stöttningen av någon som är med honom i bassängen för att göra något, själva anledningen för bad är ju att han ska röra på sig. Ensam i  en bassäng kommer ju inte att fungera??

Så glad i hågen går jag in på deras hemsida och ser till min fasa att från och med 2013 så måste assistenter och avlösare också betala för att få vara i badet.. Nu talar vi om dalheimers hus som är speciellt för handikappade människor?? Hur tänkte de här är min fråga, ja sonen får ta med avlösaren in i rummet för att få hjälp, men måste stanna bredvid bassängkanten om denna ska följa med, så sonen om han ska bada ska vara i bassängen alldeles själv. Killen kommer att doppa sig och sedan efter 5 minuter gå upp för att gå därifrån.

Hur går det för dem som inte kan ta sig i bassängen själv då? De som är rörelsehindrade? Jag kan få en massa hjälp med intyg för att få min son att göra saker som är vardag för barn som klarar av mycket själv, men då de ställen där han kan få hjälpen tar extra betalt för den som kommunen gett honom så blir det helt fel. Det är inte många simhallar ute som låter avlösaren komma in gratis längre, hade sonen vart blind är det som att säga att du måste betala dubbelt för att få ta med käppen…

Var är hjälpen för min son? Hur ska jag som ensamstående mamma klara av att betala för tre årskort bara för att min son ska kunna bada, fyra om jag vill bada med honom? Han har rätt att ta med sig avlösare gratis till Liseberg/Universeum men att bada det blir svårare. Nu behöver man väl inte vara ensamstående för att det ska vara tungt ekonomiskt så det kanske bara är fel att säga så, men lite svårare blir det.

Denna värld är upp och ner anser jag totalt. Så tack för att ni här i göteborg gör det svårare och svårare för funktionshindrade att ta sig in på olika aktiviteter om de inte har massa pengar så klart.

SKÄRPNING!!!!

Oj nu blev det bara en massa negativt, men jag blir så less på allt som dras ner på som bara kommer att kosta samhället mer och mer i slutändan.

 

20130105-150548.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s