Gothia Cup


Nu börjar det! Idag och under en hel vecka kommer vi Göteborgare att trängas på spårvagnarna/bussarna med olika ungdomslag i fotboll, det är den återkommande turneringen Gothia Cup som invaderar staden.

Det är med ett slags hat/kärlek som man välkomnar detta evenemang. Jag vet att då jag arbetade till sjöss (Danmarksbåtarna) fasade för denna veckan, för alla ungdomarna som kom över från Danmarks sidan, det var alltid fullt på båtarna, och vi som städade fick verkligen jobba skiten ur oss den veckan.

Jag vet inte vad jag känner nu, mer än att de (ungdomarna) kommer att bosätta sig på skolorna under denna tiden, jag som själv städar en av dessa är alltid rädd för hur det kommer att se ut där då jag kommer tillbaka efter semestern. Men ofta brukas detta sköta sig, det finns år då det inte vart bra men det brukar ordna sig ändå i slutändan.

Men visst har jag minnen av fest och fotboll då jag var ung, alltid jagade man snygga killar då man var tonåring och jag har till och med minnen av att jag spelat, men ingen aning om det var på denna cup 😦  Nu åker sonen iväg denna veckan på sommarläger och jag slipper att planera olika flyktvägar för oss båda då han totalt avskyr folksamlingar. Jag har annars försökt att få med honom att titta på Partille Cup som oxå spelas på Heden fast någon vecka innan på sommaren här i Göteborg, oxå en jättestor cup av världsklass.

Det som gör mig grinig är hur lite det skrivs om dessa evenemang 😦 Det är VÄRLDENS största fotbolls cup för ungdomar, är det för att det är ungdomar?  De få gångerna det slås upp är då något lag inte är välkomna in i landet eller då det blir en skandalmatch?

Men tänk tanken på att det borde finnas några storstjärnor som spelat på denna stora cup som pågått i så många år i sin ungdom;) Försökte att kolla upp det på nätet om det funnits några men eftersom jag är urkass på fotbollspelare så kände jag kanske inte igen de som skrevs om 😦 Ja ja vad är en bal på slottet…

Själv ska jag och sonen ta cyklarna idag och titta en sväng på stan och äta glass, sedan blir det packning för lägret imon och lite städ…

Vad är era planer?

Kram 20120611-170426.jpg

 

Enligt wikipedia (kopierat rakt av)

Är världens största fotbollscup för ungdomar i åldrarna 11 till 19 år. Den arrangeras årligen i Göteborg med omnejd, under en vecka i mitten av Juli av fotbollsklubben BK Häcken. Årligen deltar runt 1600 lag från 70 nationer. Dennis Andersson är turneringsledare för turneringen

Historia

Cupen startades 1975 av göteborgsklubbarna BK Häcken och GAIS Medarrangör var tidningen Arbetet. GAIS valde dock att dra sig ur cupen efter några år, och framförallt berodde det på att lönsamheten var för dålig. 1975 hade Gothia Cup 275 deltagande lag. Redan första året fanns det en klass för flickor.

Namnet
Namnet Gothia, eller ibland Gotha, är det gamla latinska namnet på delar av Götaland, Härav kommer också namnet Göteborg – gotharnas eller göternas borg (stad).

Områden

Turneringens utveckling har dock gjort att Göteborg blivit för litet. 1986 fick matcher för första gången spelas utanför Göteborg. Då blev det i Mölndal. Några år senare tillkom Partille och 2003 blev det spel även i Kungsbacka. Invigningen av cupen sker varje år på ett fullsatt Ullevi. Finalerna spelas på Gamla Ullevi. Under turneringen brukar även en A-lagsmatch spelas på Ullevi. Bästa klubb i turneringens historia är IF Brommapojkarna som vunnit hela 24 gånger.

Planerna
Första året som turneringen spelades helt på gräs var 1995. Detta år invigdes också det nya spelcentrat Kviberg med 20 planer. Idag spelas det matcher även på konstgräs. Av de 110 planer som använd är i dag, 2011, 35 konstgräsplaner.
Invigningen

Fyrverkeri på Gothia Cup-invigningen 2011.

Första årets Gothia Cup invigdes på Valhalla plastgräs, Åren 1976 till 1983 var platsen Lisebergs Stora Scen, varefter Götaplatsen tog vid fram till 1986. Därefter har invigningen skett på Nya Ullevi. 2011 var det 51 861 åskådare på invigningen, Eric Saade uppträdde och det svenska damlandslaget i fotboll blev hyllat för sin bronsmedalj i VM.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s