Fyra år sedan


Idag är det precis fyra år sedan som jag skrev mitt första blogginlägg så är det med litet leende jag läser samtidigt som jag minns rädslan jag hade.
Ser att jag skrev att han är förståndshandikappad (?)
Ja där ser ni inte visste jag något mer än andra om vad det var han hade blivit diagnosticerad för.

20120417-193924.jpg

Sitter och läser min sons läkares utlåtande..
Vad ska jag tro? Han är förståndshandikappad och detta kommer att följa hela hans liv. Vad har jag gjort? Skulle jag ha låtit bli med utredningen? Skulle jag ha läst in det min mor sa till mig, alla i våran släkt är lite konstiga sätt inget namn på det för då kommer du att ångra dig !!
Men jag då?
Skulle det vara fel på mig också?
Var det mitt fel alla de åren med Es far?
Det tycker min mor..
Och det kommer jag aldrig ifrån.
Så frågan är om det egentligen är mitt fel eller min mors då hon hellre teg än gav det ord, men varför då kan jag inte säga det rakt ut då?
Min son kan om han vill och alla mediciner de vill ge honom kommer aldrig att ta bort hans skapar glädje… det hoppas jag i alla fall inte..

20120417-194220.jpg

Så jag kan förstår vilken rädsla som okunskap ger, för det man är rädd för håller man ifrån sig. Därför behövs dessa funktionsnedsättningar lyftas fram, så att det slutas att användas som slagord och nervärderande skämt, för varför är det okej att kalla någon alfabetsunge? Vem lyfter du upp med de orden?
Man kan inte ha en adhd dag! Man har en dag med extra energi. Bara för att du stavar fel ibland då har du inte fått en släng av dyslexi. Du har Inte Add för att du är lat. Och definitivt har du inte Ocd för att du måste ha två bitar godis istället för tre.

Npf väljer man inte, det födds man med och inget man har ibland. De kan lära sig med bl.a. kognitiv behandling och medicin att kanske klara av det.
Dessa barn har endast en funktionsnersättning och deras ända handikapp är okunskapen i samhället

Kram

20120417-194300.jpg

Annonser

6 reaktioner till “Fyra år sedan

 1. Men det är inte så konstigt om okunskapen är stor ”det är ju ganska nytt”… Hoppas det går fort frammåt, även om jag inte tror det stoppar ”skämten”, vi skojjar om saker vi tycker är obehagliga… och det vi vet lite om är obehagligt… Stor kram till dej!!

  Gilla

  1. Jo du har rätt, men Mbd, Damp har funnits länge, det kanske är för alla nya namn som gör att folk inte hänger med, som med asperger som ska bort som diagnos 2013, de som fått den innan och i folkmun kommer den att användas…
   Är det bra att få nya namn och plocka bort gamla? Visst en ny diagnos ska ha ett nytt namn, men att ändra gamla…Mycket att tänka på

   Gilla

 2. Tänk vilken resa man gör du Anne…både som förälder och som människa!
  Jag är så tacksam för vad detta livet gett mig som vän, medmänniska, förälder m.m.
  KRAM//Lena

  Gilla

  1. Ja det jag vet om denna värld …oj hade jag ingen aning om
   Och då är det viktigt att det börjar att synas, inte bara vid artiklar om allt som INTE är bra med dem..Hur lyfter man fram en diagnos som belystes på fel sätt från börja? Hur ändrar man det?
   Som förälder tror jag att jag lärt mig ibland för mycket, känner mig som en lärare till myndighetspersoner, då de ska vara dem som man borde kunna luta sig imot i frågor kring Npf.
   Kram och tack för att jag får kalla dig vän

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s