Frusen axel


Oj satt här och googlade om somnande arm och frusen axel och hittade många trådar om det 😦

20120410-201214.jpg

Min axel:
Jag blev stel i höstas, mer att jag inte kunde räta upp armen ordentligt men tänkte att jag bara var trött efter jobbet, sedan kom smärtan nästan plötsligt(?) jag förstod inget.

För gjorde jag inget så gjorde det inte ont men sedan på morgonen kunde jag glömma av mig och sträcka upp båda armarna som för att vakna till för att få en plötsligt hugg i vänster axel och värken kunde sitta i länge.

Tog kontakt med VC och blev remitterad till ortoped efter en ”vanlig” röntgen men ortopedien kunde inte se något utan skickade mig på ultraljud, för han trodde att jag fått en bristning i led eller muskel (även då jag inte slagit mig på mågot vis)
Efter ultraljudet fick jag diagnosen inflammation av slemsäcken, på ultraljudet kunde de se vätska.

Tillbaka till ortopedien som ger mig en spruta och särger att jag borde bli bra nu.
Försöker att sträcka på armen de två första dagarna, axeln var öm men avdomnad så det gick si och så.

Andra dagen så börjar jag att få väldigt ont, nu är det inte bara då jag rör mig utan en molande värk med varm och kall känsla på axeln 😦

I natt kunde jag inte sova… Fick en tid akut hos läkaren som skrev ut citodon och diklofenak (stavning?) och sjukskrivning i 15-dagar.

20120410-201509.jpg

20120410-201516.jpg

Jag arbetar som lokalvård så jag har verkligen behov av båda mina armar.
Det som jag märker är att ingen får reda på något konkret utan det handlar om att leta metoder själv.
Varför verkar det då olika för oss?

Lite fakta: Orsaken är okänd
Sjukdomshistorien vid frozen shoulder indikerar att orsaken till frozen shoulder är i grund och botten är en vanlig inflammation i axelleden (adhesiv capsulit). Saknar man förståelse för detta grundläggande fenomen blir också behandlingen svår att förstå.

Att de sekundära effekterna i form av stelhet är svår att förklara innebär inte att grundorsaken är svår att förstå.

Problemet är att stelheten många gånger ger störningar i flera olika funktionella system i axelleden. Ålder, kön, ledlaxitet och yrke (muskulatur) ger olika typer av sekundära störningar vid frozen shoulder.

Definitionen av frozen shoulder varierar.
Det blir då ganska svårt att säga hur vanlig frusen axel är och vilka patienter som vanligen drabbas då detta är helt beroende på hur man definierar frusen axel. Det som är typiskt för frozen shoulder är stelheten i vridningar. Frozen shoulder är dock en av de vanligaste sjukdomarna i axelleden. Varje år drabbas någon procent av befolkningen i 40-60 års åldern av denna sjukdom.

Frusen axel är bara en orsak av många som kan orsaka en stel axelled. När man inte hittar någon annan orsak kallar man tillståndet frozen shoulder, frusen axel.

Vanliga fynd

1: Patienterna är stel i sin smärtande axel och har speciellt svårt att rotera (vrida) armen ut från kroppen eller att nå ryggen med handen.

2: Röntgenundersökningen är normal.

3: Patienter som lider av sockersjuka (Diabetes Mellitus) drabbas oftare än andra.

4: Allvarliga sjukdomar som leder till en nedsatt funktionsnivå har en stark association till frozen shoulder.

20120410-201647.jpg

Så vad är behandlingen mot denna ofarliga sjukdom som alla säger att det är?

Inledande så är det kortisonspruta för att få snabb lindring.
Sjukgymnastik med någon som kan axelleden (kan inte alla sjukgymnaster detta?)
Sedan det sista :olika typer av operation.

Men bredvid allt detta är Massage, elektrisk stimulering (TNS), akupunktur och värmebehandling

Mer att läsa här

Och här 😉

Kram på er

20120410-202131.jpg

Annonser

2 reaktioner till “Frusen axel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s