Vad är skillnaden mellan ADHD och ADD?


Hittade något som jag fattade i alla fall, tänkte dela med mig, för det är många diagnoser därute och de som inte lever i ”vår” värld har ingen aning, men denna frågan har jag fått innan så ett litet svar här..

Under de senaste åren har det introducerats många olika begrepp för de med diagnosen ADHD. Det har i huvudsak påverkats av amerikanska beskrivningar från klassifikationssystemet DSM-IV:

ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) är termen som används i den nyaste upplagans (DSM-IV-TR) (Diagnosmanual) diagnostiska kriterier.

ADD (Attention Deficit Disorder) med eller utan hyperaktivitet
är den äldre termen från DSM IIIR (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Så i något äldre litteratur hittar du den termen som en synonym till ADHD.

Vanliga symptom vid ADD (ouppmärksamma formen) beskrivet av Thomas Brown:

* Tendens att tappa bort saker som är nödvändiga för uppgifter eller aktiviteter

* Ofta svårt att följa instruktioner från andra

* Svårt att bibehålla uppmärksamhet

* Verkar ofta inte lyssna på vad som sägs

* Ofta lättdistraherad av yttre stimuli

* Svårt att organisera målinriktade aktiviteter

* Växlar ofta från en oavslutad aktivitet till en annan

Viss forskning visar att barn med hyperaktiva-impulsiva symptom tenderar att få fler problem med beteendet och uppförandet, medan barn med den ouppmärksamma formen, löper en högre risk att drabbas av andra störningar som depression eller ångest.

Källa: http://www.comunicera.se

Tung läsning men jag tyckte det var intressant, det är ofta mycket om barn med adhd som det skrivs om och allt för lite om denna grupp av barn.

Någon som vet mer???? Vill veta..Kram på er alla där ute
anne

Annonser

4 reaktioner till “Vad är skillnaden mellan ADHD och ADD?

 1. Ja du det där är ju en hel jungel för den oinvigde. Jag vet hur rörigt jag tyckte allt var feån början och hur lika jag tyckte alla dessa diagnoser var.
  Hoppas din dag varit bra//kram Lena

  Gilla

 2. När min dotter fick sina diagnoser,(5 st varav 1 är ADHD ) av Dr Svenny Kopp på BNK i Göteborg, så frågade läkaren innan vad jag trodde hon hade. Jag svarade då att en av diagnoserna trodde jag var ADD. Varav Dr Svenny Kopp mycket bestämt svarade att det finns inget som heter ADD utan man har ADHD men med tyngd på en eller flera av dess fyra bokstäver. Och det är väl det samma som beskrivs i den text du lagt in Anne! Dvs ADD finns egentligen inte som daignosnamn enligt diagnosmanualen som vi i Sverige idag följer.

  Därav fick min dotter diagnosen ADHD men hon är inte Hyperaktiv.

  Tycker detta är bra ! På så sätt kanske vi kan få bort fördomar om att det bara är ”Bråkiga ouppfostrade pojkar ” som har ADHD. Tror också att det är vuxna som inte vill att deras barn ska bli förknippade med ”Bråkiga Pojkar” som tycker att det är viktigt med ADD. Men då bygger vi bara fördomarna vidare om vad ADHD är…ADHD är som alla andra diagnoser, induviduella och ter sig således olika ut och det har inget med ”Bråkiga Ouppfostrade pojkar ” att göra !

  Gilla

  1. Tack ja så det är mer en ”diagnos” som man säger muntligt, men inte på ett papper….Intressant..
   Ja det är verkligen skillnad på dem som jag vet har diagnosen ADHD det går inte att dra alla över en kam.

   Tack

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s